Vappu oli erilainen, kuin olin suunnitellut. Sanoisin, että se oli vähän kuin sekavaa jazzia. Kummallinen karnevaali, jos karnevaaliksi voi sitä sanoa, ja ihmiset ja tunnit tanssivat sinne tänne edestakaisin.

Istuin pitkään isäni kanssa saunassa ja saunan edessä. Ensimmäistä kertaa isä näytti minusta vanhalta! Väsynyt, vanheneva kivenpyörittäjä, jonka hahmo piirtyy oluthuurun ja vesihöyryn läpi. Isän mentyä, kun ovi oli jäänyt auki, sauna oli kylmentynyt, ja löylyä pystyi heittämään paljon. Niin paljon, että tuli melkein samanlaista kuin turkkilaisessa saunassa. Tässä Turkissa ainut tuoksu oli tosin halpahallin pistävä pesuaine.

Tokoin ranta aamuauringossa. Tapaamme kaksi miestä, jotka esiintyvät Petterinä ja Arskana. Me istumme maassa. Minä makaan, tiukasti maahan painautuneena, koska tulee kylmästi. P ja A pysähtyvät juttelemaan pojille. Petteri sanoo näyttävänsä Paul Ankalta. Se on totta. Hän soittaa yhden puhelun, jollekin kaverille, joka voisi ehkä järkätä bileet. "Vai tyttöjä", Petteri sanoo, "Ei siellä mitään tyttöjä ole, puhelinkopin kokoisia lehmiä ne on! Mutta älä sano sitä niille." Moottoriturpa. Aikansa he jaksavat pyörittää leukoja, mutta sitten P ja A lähtevät jatkamaan matkaa. Petteri vaaleissa kesävaatteissaan ja Arska punainen lippis päässä.

"Koko Venäjä on liikkeellä kuin muinoin paimenaikaan."

Vappuvastaanotot kuivuvat jotenkin kokoon. Piknik ei tulekaan sisälle, onhan hyvä ilma. Varsinainen vastaanotto, se jota suunnittelin Leenan ja Nixun kanssa, karahtaa sekin vähän kiville. Monet peruvat tulonsa, ja joku on jopa eksynyt matkalla. Toisaalta joku tuleekin, ja Ilja ja Andrzej Hirowski painivat leikillään. Vieraiden mentyä tulee niin hiljaista. Meillä on vain tyhjiä kahvikuppeja. Taas yksi ratkaisu synnyttää kymmenen ongelmaa.

Vinkki: Jos yrität sytyttää kaasupullon mielenosoituksessa, kannattaa käyttää vitun pitkää sytytyslankaa. Tai sitten minä olen vapaakauppaa kannattava rasisti konservatiivi. Luulisin, että juuri tästä syystä kaasupulloissa on sellaiset venttiilit, että kaasua ei periaatteessa tule ilman letkua.