vinkki: vaelluskengät. Vaelluskengät ovat jotakuinkin täydelliset jalkineet etenkin oikeanlaisten sukkien kanssa. Oikeanlaisilla sukilla tarkoitan esimerkiksi miesten puvun kanssa käytettäviä ohuita sukkia, joiden päälle vedetään sopivat villasukat. (Liian isot villasukat, jotka menevät rullalle, pilaavat koko jutun.) Jutun ydin piilee siinä, että jalat pysyvät kuivana. Ilmeisestikin alussukka siirtää kaiken kosteuden pois iholta, ja villasukka imee sitä mielin määrin. Niinpä itse kenkä voi olla miten lämmin ja tiivis hyvänsä. Lämpimällä ja tiiviillä, siis vedenpitävällä, kengällä on omat eittämättömät etunsa Suomen ilmastossa.

teema: it-ahdistus. It-ahdistus on lähinnä informaatioähkyn vastakohta, tai ehkäpä vieroitusoireyhtymä, jonka nettiriippuvuus jättää jälkeensä. Se on turhautuminen ja kiukku, joka napsahtaa päälle heti, kun ei saakaan palvelua johon on tottunut: ei pääse Internettiin, sähköposti ei aukea, www.reittiopas.fi ei toimi tai toimii liian hitaasti, jotain pdf:ää ei voikaan tulostaa...

Minä ärsyynnyn niin helposti, niin pienistä asioista. Ehkä juuri siksi minulla onkin sydämen rytmihäiriöitä.

Työpaikallani on eräs keski-ikäinen nainen, josta päätin kirjoittaa. Kutsutaan häntä vaikka Eilaksi. Hän on ihan tavallisen näköinen, mukava ja älykäs suomalainen nainen, ikä väliltä 40-50. Muutama kuukausi sitten näin hänet sattumalta. Hänen miehensä oli kohdellut häntä hyvin rumasti. Kun viimeksi näin hänet, sormukset olivat kadonneet. Miten paljon epätoivoa ja tuskaa tuollaisen elämänkohtalon takana voikaan olla? Miksi mies teki niin? Siksikö, että Eila ei enää olekaan 25? Siksikö, että Eila on ärsyttävä hermostuneena? Siksikö, että hän on liian kiltti? Mikään ei oikeuta sellaista käytöstä, ei etenkään omaa vaimoa kohtaan.

Nykyään Eilalla onkin sitten syytä olla hermostunut ja itkuinen. Haluaisin lohduttaa häntä. Haluaisin, että hän saisi itseluottamuksensa takaisin, että hän voisi itkeä itkunsa loppuun, että pahat muistot ja hukkaan menneet vuodet puhdistuisivat pois. Tekisin mitä tahansa, että Eila tuntisi itsensä jälleen tytöksi.

Minä ihmettelen sitä kohua, mikä lintuinfluenssasta on noussut. Maailmassa on dokumentoitu noin 200 tapausta, että H5N1-läppä on tarttunut ihmiseen. Näistä jokainen on tullut siipikarjan kasvattamiseen liittyvissä töissä, ilmeisesti alkeellisissa oloissa. Virus ei leviä ihmisestä toiseen. Mitä ihmeen kumman vaaraa se voi siis aiheuttaa ns. tavalliselle tallaajalle? Ehkä virus voisi oppia leviämään ihmisten välillä. Niin voisi moni muukin eläinvirus. Toisaalta maapalloon voisi myös törmätä asteroidi.

Oma lukunsa ovat Suomen viranomaiset. Olen suu virneessä katsellut, kun koko Euroopan kartta muuttuu aste asteelta keltaiseksi ja sitten punaiseksi Suomen ympärillä. Virus on kaikkialla: Venäjällä, Puolassa, Ruotsissa, kohta kai Norjassakin. Mutta ei meillä Suomessa! Tarkemmin ajatellen muistan tosin jonkin uutisen Kotkan läheltä löytyneistä kuolleista linnuista, linnuista, joissa nimenomaan ei ollut lintuinfluenssaa. Ei tarvitse kovin vilkas mielikuvitus, että voi kuvitella, miten sisäministeriön mustatakkinen setä käy jututtamassa kunnan eläinlääkäriä ja laboranttia, joka kurkisti väärään tuubiin.

Lintuinfluenssahan on niin pelottava, että me alkaisimme hamstrata leipää, ja paperitehtaat pysähtyisivät. Oho, kuulenko jo sisäministeriön pakettiautojen äänen?

Samankaltainen tarina oli aikoinaan T$ernobylin ydinlaskeuma. Äitini oli vetänyt järkytyksestä kahvit väärään kurkkuun, kun kuuli saksalaisilta ystäviltään, että Liittotasavallan televisiossa ydinpilvi meni suoraan Suomeen. Minne se sitten meni Suomen televisiossa? Säätiedotuksissa näytettiin kömpelö animaatio pilvestä, ja se meni suoraan - Ruotsiin!

Mitä T$ernobylin voimalaan tulee, se brakasi tahallisen laiminlyönnin seurauksena, ei itsestään, kuten monet luulevat. Voimalaa johtavat insinöörit olivat tahallaan ohittaneet monia turvajärjestelmiä, joiden olisi pitänyt olla päällä. He ilmeisesti kokeilivat voimalan suorituskykyä. Olen kuullut, että tällä olisi ollut tekemistä jonkin NL:n aseteollisuuden tutkimusohjelman kanssa, mutta en muista varmasti. Toisekseen olen kuullut, että T$erno-tyyppinen onnettomuus ei voisi tapahtua Loviisan tai Olkiluodon tyyppisille reaktoreille, ohitettiinpa turvajärjestelmiä tai ei. Mitään tästä emme tietenkään näe julkisuudessa.

Viina, ylipaino ja tupakka tappavat Suomessa hirveitä määriä ihmisiä, viina myös "tapaturmaisesti". Suuri tappaja on myös henkilöautoliikenne, se täysin tapaturmainen ja ennalta arvaamaton. Silti hyvin harva meistä pelkää viinaa tai henkilöautoja. Viranomaiset eivät myöskään salaile näitä tilastotietoja, eivätkä toimittajat juokse pitkin seiniä niiden takia. Rationaalisuus, rationaalisuus - mihin sinä menet? Elän, tajuan eläväni maailmassa, jossa jokainen kala on hauki, jossa jokainen hauki on, ja mitä siitä, onko Teillä käyttäjävaltuuksia, salasanaa, en tunnista Teitä äänestä, miten voisin antaa teille pankkitilinne saldon, ettehän te saa tietää, miten paljon Teillä on rahaa, rahaa rahaa rahaa. America, don't you hardly care for your sons and daughters?